Kul att det körs – stad av tags

Per Englund, du har tagit bilderna i KADK ”i farten”. Vad är det som får dig att stanna upp för en tag?
Beslutet att fota en tag går blixtsnabbt och sker nästan instinktivt. Men ska jag analysera så är det är tre parametrar som styr: placering, kvalitet och kontinuitet. Och gärna alla tre på en gång.

Vilken placering och vilka kvalitativa egenskaper lockar ditt kameraöga?
Ser jag tags som är ”bra” eller tillräckligt ”dåliga” vill jag fota dom. Är det bra tags är de oftast skrivna många gånger och på så vis redan bekanta för ögat. Placeringen handlar mycket om att jag vill göra en bra bild som blir ännu bättre med tiden. ”Korten” är lite som samlarbilder, har du tur lyckas du fota nåt som snabbt buffas och som kanske ingen annan hann få bild på.

Upplever du att din blick ser eller söker andra detaljer än dina fotografkollegor som inte är intresserade av graffiti?
Absolut. Efter att ha studerat tags i över tjugo år har blicken kalibrerats på ett visst sätt. Ögonen går som nosen gör på hundar. Transportsträckor blir aldrig tråkiga. Tags blir en ursäkt för att se och fotografera staden. Till en början tog jag bilder av tags och fick ibland med staden. Nu gör jag tvärtom. Fotograferar staden men ser till att det alltid finns tags med i bilderna.

Vilka miljöer i Stockholm tycker du bäst om?
Svår fråga. Jag vill röra mig över så stora ytor som möjligt, men i vardagen blir det ofta svårt. Jag gillar att gå samma gator år efter år, se hur väggarna förändras, ta bilder och jämföra. Jag föredrar miljöer med tidstypiska inslag. Det är roligt att plocka fram bilderna om tjugo år och säga: tänk när man fick köra bil på Folkungagatan!

Vilken är din favoritstad?
Det förväntade svaret vore nog Berlin eller Köpenhamn, men jag vill tro att det är Stockholm eftersom det är här jag valt att bo. Visst är Stockholm en svår, dyr och ganska stängd stad, men som inflyttad har jag haft tur. Generellt sett uppskattar jag städer där något pågår eller är påväg att ske. Jag var nyligen i Amsterdam och i San Fransisco, två tydliga exempel på städer där nåt redan har hänt och som jag mest upplever som dyra historiska museer.

Hur skulle Stockholm kunna bli en ”bättre” stad?
Det är egentligen rätt självklart. Fler och billigare hyresrätter. Skattefinansierad kollektivtrafik. Att som medborgare kunna röra sig obehindrat i staden ska inte vara en klassfråga. Vi skulle kunna testa medborgarlön som de har på försök i Finland. Tillgodoser man människors basbehov kan vad som helst hända.
I en levande stad uppstår spontana kulturyttringar som man bör låta bli att tygla eller kapitalisera på. Där är tags rätt intressanta. De går inte att tygla och inte heller att bli av med. Att folk ännu inte förstått det, och att tags fortfarande väcker så mycket vrede är både fascinerande och uppfriskande.
Har man sin bakgrund i graffitin finns underdogperspektivet inpräntat i en. Känslan av att alltid vara i opposition. I en tillrättalagd stad som Stockholm kan den mentaliteten vara till ens fördel. Ofta är det lättare att skapa sina egna regler och förutsättningar om nåt ska bli gjort. Det kan vara smidigare att be om ursäkt än att be om tillstånd.

Fler bilder

Inspirerande föreläsningar

Dokument Press ger ut böcker med författare och kreatörer som oftast själva banat ny mark inom sitt område. Oavsett om det är barnböcker, jämställdhet

› Läs mer

Har du en bokidé du vill förverkliga?

FAQ Vi på Dokument Press är alltid intresserade av nya manus och utgivningsidéer. Om du sitter på något av detta, tveka inte att höra av dig till oss. Men

› Läs mer

Produktion, tryck och distribution

Läs mer om våra tjänster inom produktion, tryck och distribution. Med vår långa erfarenhet av att producera, trycka och distribuera konst- och fotoböcker

› Läs mer

Läs mer om de tjänster vi erbjuder!

Dokument Press erbjuder allt från föreläsningar, stadsvandringar och workshops till organisering och genomförande av utställningar, evenemang, debatter

› Läs mer

Dokument Press – en kort förlagshistoria

Precis som Astrid Lindgren började vi vår bana med att bli refuserade. Vi hade redan varit aktiva som tidskriftsutgivare och -distributörer när Malcolm

› Läs mer
  • Följ Dokument Press på Instagram!