20 år av falska nyheter

LÖP

Det sägs att verkligheten överträffar dikten. När det gäller kvällstidningarnas löpsedlar är det möjligen inte sant. Löpsedelsmakarna har under lång tid legat i framkant i konsten att ”skruva till” händelser. Men de är inte ensamma.
På det glada 90-talet, när Dokument Press fortfarande var graffititidskriften UP, dök det för första gången upp märkliga löpsedlar på oväntade platser i Stockholm. Något som till många medborgares glädje har fortsatt genom åren.
När GuiltyGuiltys bok LÖP – Dekonstruerade löpsedlar 1997-2017 hade release hösten stod ett par och läste, tittade och skrattade. När jag frågade vad de tyckte berättade de att de hade gjort löpsedlar under många år på några av de stora tidningarna. En av dem kliade sig i huvudet och sa att jag känner igen löpen, men jag tror inte jag har gjort något. När jag förklarade att löpen är omskapade, collage, sken bägge upp och bekräftade att GuiltyGuilty arbetar på ett mycket autentiskt sätt:
– Precis så här gjorde vi våra löp.

Nu kan en rad gamla och nya favoriter avnjutas dagligen.

 

Vad/vem är GuiltyGuilty?
Vi är två personer med bakgrund i graffiti. GuiltyGuilty tillkom som namnet på ett gemensamt fanzine.

Hur kom ni på idén att klippa om löpsedlar?
Vår vänskap uppstod från en gemensamt intresse av ett informellt deltagande i utformningen av stadsrummet. Löpsedlarna var det första projekt som vi genomförde och kom att vara ett årligt återkommande arbete. På var sitt håll hade vi häpnat och provocerats över innehållet i Expressens & Aftonbladets löpsedlar. Vi började först planlöst att plocka ner och spara på dem och någonstans längs vägen kom vi att börja strimla löpen för att av dessa fragment konstruera nya nyheter. Dessa tejpades ihop och limmades sedan upp i det offentliga rum där de tidigare hört hemma.

Vad vill ni säga med era löpsedlar?
Rasmus Malm sammanfattar kritiken väl i sitt efterord;
”Tabloidernas löpsedlar vädjar till våra allra lägsta sidor. Rädsla, otillräcklighet, komplex. Löpsedlarna är det mediala bottenskrapet destillerat. Spekulativt, moralistiskt, sexistiskt, smygrasistiskt, traditionalistiskt, rojalistiskt och dessutom ofta lögnaktigt.”

Var sätts de upp?
På Stockholmsväggar, med omnejd.

Har löpsedeln relevans idag, när färre läser papperstidningar?
Löpsedeln är fortfarande lika närvarande i det gemensamma offentliga rummet. Ett fluoricerande nyhetsflöde som vi oftast registrerar subliminalt; inte bara pseudoinformation kring kändiskult utan även ett normregister för kropp och själ.

Text: Tobias Barenthin Lindblad och GuiltyGuilty

Fler bilder

Inspirerande föreläsningar

Dokument Press ger ut böcker med författare och kreatörer som oftast själva banat ny mark inom sitt område. Oavsett om det är barnböcker, jämställdhet

› Läs mer

Har du en bokidé du vill förverkliga?

FAQ Vi på Dokument Press är alltid intresserade av nya manus och utgivningsidéer. Om du sitter på något av detta, tveka inte att höra av dig till oss. Men

› Läs mer

Produktion, tryck och distribution

Läs mer om våra tjänster inom produktion, tryck och distribution. Med vår långa erfarenhet av att producera, trycka och distribuera konst- och fotoböcker

› Läs mer

Läs mer om de tjänster vi erbjuder!

Dokument Press erbjuder allt från föreläsningar, stadsvandringar och workshops till organisering och genomförande av utställningar, evenemang, debatter

› Läs mer

Dokument Press – en kort förlagshistoria

Precis som Astrid Lindgren började vi vår bana med att bli refuserade. Vi hade redan varit aktiva som tidskriftsutgivare och -distributörer när Malcolm

› Läs mer
  • Följ Dokument Press på Instagram!