Vem är Andreas Johansson?

Jag har ett brett intresse för religion och jag är filosofi doktor i ämnet religionshistoria. Jag har bland annat studerat, islamologi, religionsvetenskap och statsvetenskap. Mitt forskningsintresse är främst att analysera bruket av religiösa symboler hos organisationer som till sin grund inte är religiösa. Jag har främst jobbat i Sydasien och jag har gjort flera fältarbeten i Sri Lanka. Fotografi är en hobby som jag uppskattar mycket, för mig är fotografi meditativ och jag gillar att fotografera både människor och natur. Utöver mitt yrkesliv så jag är en stor anhängare av fotboll, Östers IF är laget i mitt hjärta.

Berätta om din nya bok.

Yakuza tattoo ger en unik inblick i den japanska maffians tatueringskultur. Boken kombinerar mitt jobb som religionsforskare och min hobby som fotograf på ett spännande sätt. Boken bygger på mina fotografier av tatueringar och andra symboler som yakuzan är kända för. Under ett par veckors tid följde jag med en yakuza-boss och träffade hans kolleger och dokumenterade deras symboler. Även om boken främst ger en inblick i yakuzan genom fotografier så återfinns också ett genomgående narrativ från medlemmarna. Generellt tycker jag vi religionsvetare är för dåliga på att på presentera vårt material på innovativa sätt, jag menar att fotografier är ett utmärkt sätt att fånga människors intresse för religionsstudier.

Vad var det svåraste för dig som svensk religionshistoriker i kontakten med yakuzan?

Det kan vara en nog så svår uppgift att förklara varför en religionshistoriker är intresserad av att analysera en organisation som inte ser sig själva som religiösa. Men i religionshistorikers uppgift ligger också att kartlägga och analysera bruket av mytologiska och religiösa symboler av icke-religiösa institutioner och det lyckades jag på ett bra sätt förmedla till yakuzan. En annan svårighet var språket, att göra sig förstådd var en utmaning ibland.

Vad oroade du dig mest för?

Att se spelfilmer om yakuzan är inget att rekommenderar innan man ska träffa dem. Innan jag åkte var orolig att jag skulle bli hotad, skjuten, knivhuggen, misshandlad, utpressad, vittne till brott, gripen. Det är klart att listan kan göras lång när det gäller farorna med ett projekt av detta slag. Under mina veckor hos yakuzan så pågick – och pågår fortfarande – ett gängkrig mellan klanen som återfinns i min bok och en rivaliserande klan. Detta innebar en direkt fara, men samtidigt visste jag sen tidigare att yakuzan, trots spelfilmerna, inte är kända för att skjuta vilt omkring sig.

Vad var den mest slående upptäckten i mötet?

Jag tror det finns en stereotyp bild av hur yakuzans symboler och tatueringar ser ut. Min bok visar att det finns en stor variation av både de mer traditionella tatueringarna och att det finns flera moderna inslag i tatueringarna. En annan sak som jag tycker var slående i mötet var hur yakuzan ser sig som förkämpar för traditionell japansk kultur, de traditionella tatueringarna är en del av denna kultur.

Vad gör du just nu och hur ser framtiden ut för dig?

Just nu har jag två tjänster, en forskningstjänst vid Linnéuniversitet där jag tillsammans med en kollega analyserar bruket av religiösa artefakter under första världskriget. Jag är även anställd vid Lunds universitet som föreståndare för Swedish South Asian Studies Network (SASNET). I framtiden skulle jag gärna fortsätta att kombinera mitt intresse för foto och religion.

Inspirerande föreläsningar

Dokument Press ger ut böcker med författare och kreatörer som oftast själva banat ny mark inom sitt område. Oavsett om det är barnböcker, jämställdhet

› Läs mer

Har du en bokidé du vill förverkliga?

FAQ Vi på Dokument Press är alltid intresserade av nya manus och utgivningsidéer. Om du sitter på något av detta, tveka inte att höra av dig till oss. Men

› Läs mer

Produktion, tryck och distribution

Läs mer om våra tjänster inom produktion, tryck och distribution. Med vår långa erfarenhet av att producera, trycka och distribuera konst- och fotoböcker

› Läs mer

Läs mer om de tjänster vi erbjuder!

Dokument Press erbjuder allt från föreläsningar, stadsvandringar och workshops till organisering och genomförande av utställningar, evenemang, debatter

› Läs mer

Dokument Press – en kort förlagshistoria

Precis som Astrid Lindgren började vi vår bana med att bli refuserade. Vi hade redan varit aktiva som tidskriftsutgivare och -distributörer när Malcolm

› Läs mer
  • Följ Dokument Press på Instagram!