Vad är Srey?

Srey, det kambodianska ordet för flicka används som prefix till flickors tilltalsnamn. Srey – Tales of Urban Girlhood är en berättelse, eller snarare en mängd historier om att vara en flicka i en urban katastrofzon. Det handlar om stad, identitet, mat, förpackningar, sårbarhet och våld. Men också om snabbhet och styrka. Det handlar om att bokstavligt talat leva i sopor, på botten av en global konsumtionskultur och utmana normer för vad det innebär att vara flicka.

Berätta om Srey, vad handlar boken om?
Srey – Tales of Urban Girlhood är en dokumentär bok där möten med flickor som lever bland soporna i Kambodjas huvudstad Phnom Penh ger insikter om hållbarhet, företagande och ansvar.
Srey visar inte en traditionellt dokumentär bild av flickor på soptippen. Det handlar inte om att de ska höja sina röster – utan om att vi ska förstå, bemöta och lära oss av människorna som lever i ytterkanten av värdekedjan. Bilden försvåras av ojämlikhet, kolonisation och rasism. Men det handlar inte om dem, utan om oss.
Genom att lyssna till Srey kan företagsledare lära sig mycket om en av vår tids viktigaste färdigheter: empati. En färdighet som gör företagsledare rustade att ta bra beslut i en snabbt föränderlig värld

Vad kan vi lära oss av Srey?
En av huvudpoängerna i boken är att belysa hur vårt vanliga möte ser ut med de här grupperna, och vad den egentliga informationen är som finns där. Vad är det vi behöver lära oss? Det känns i oss själva när vi känner med en annan människa. Vi vill hjälpa läsaren att komma åt den känslan, och att träna sig själv genom mötena med andra.

Varför Kambodja?
Boken är relevant på många platser och Phnom Penh är en intressant stad att jobba i eftersom det har hänt mycket på kort tid och den ekonomiska utvecklingen i hela landet går oerhört fort. Samtidigt är de ekonomiska klyftorna stora. Vi har båda tillbringat mycket tid i regionen och Evelina bor nu i Phnom Penh.

Hur kom ni i kontakt med flickorna?
Vi kom i kontakt med barnen och de unga kvinnorna i boken genom ett långsiktigt dialogarbete i regionen, ett arbete som inleddes redan 2009. Det arbetet gav oss möjligheten att hitta robusta nätverk via lokala och internationella organisationer i området som fått oss att känna oss trygga med att genomföra dialogerna med Srey på ett schysst sätt.

Vad händer härnäst?
Boken är en del av arbetet med att bygga upp kunskap kring vad som ligger bortom hållbarhet: Inter Business. Det ett sätt att stötta den nödvändiga utveckling där företag gör ett större bidrag till social utveckling genom att ta beslut med hänsyn till framtidens marknad. För att göra det behöver de information från nya källor och kunskap från några av samhällets mest utsatta grupper. Srey, flickan på soptippen, drabbas hårt av företags tillkortakommanden idag men om ledare inte tar bättre beslut är hennes vardag allas vår framtid.

Johanna Hallin är grundare av och VD på Lumen Behavior och Inter Business Index. Hon har arbetat med hållbarhetsfrågor och mänskliga rättigheter i över 70 länder från Belarus till Burma via Kalifornien och Ghana. Hon driver social förändring genom att ta vara på företags unika potential att åstadkomma snabb och varaktig utveckling samtidigt som de stärker sin kärnaffär. Hon har erfarenhet från arbete med kommersiella bolags ledningsgrupper och styrelser likväl som djup kunskap om arbete med att stötta civilsamhället på marken i utvecklingsländer.

Evelina Fredriksson är feministisk författare och medgrundare till Lumen Behavior. Baserad i Phnom Penh utbildar hon framtidens företagsledare i Kambodja i hur de kan ta mer effektiva och empatiska beslut. Hon har arbetat med intressentdialoger ibland annat Scandinavian, Centralasien och Västafrika och har expertis inom hållbarhetsrapportering och barnets rättigheter.

Inspirerande föreläsningar

Dokument Press ger ut böcker med författare och kreatörer som oftast själva banat ny mark inom sitt område. Oavsett om det är barnböcker, jämställdhet

› Läs mer

Har du en bokidé du vill förverkliga?

FAQ Vi på Dokument Press är alltid intresserade av nya manus och utgivningsidéer. Om du sitter på något av detta, tveka inte att höra av dig till oss. Men

› Läs mer

Produktion, tryck och distribution

Läs mer om våra tjänster inom produktion, tryck och distribution. Med vår långa erfarenhet av att producera, trycka och distribuera konst- och fotoböcker

› Läs mer

Läs mer om de tjänster vi erbjuder!

Dokument Press erbjuder allt från föreläsningar, stadsvandringar och workshops till organisering och genomförande av utställningar, evenemang, debatter

› Läs mer

Dokument Press – en kort förlagshistoria

Precis som Astrid Lindgren började vi vår bana med att bli refuserade. Vi hade redan varit aktiva som tidskriftsutgivare och -distributörer när Malcolm

› Läs mer
  • Följ Dokument Press på Instagram!